info@zahradavil.eu

Florári

Sklenené nádoby s nasadenými rastlinami - známe tiež ako floráriá - prežívajú renesanciu. Kto by nechcel na svojom stole krásnu mini záhradu? Sú oveľa čarovnejšie ako kvetináče a ak sú dobre pripravené, ľahšie sa o ne aj stará. Môžeme v ňom pestovať aj chúlostivejšie rastliny, pretože v teplom a vlhkom prostredí, ktoré v skleníku prevláda, sa tropické rastliny
tiež pekne vyvíjajú, ich výsadba a teda starostlivosť o ne nespôsobuje žiadne ťažkosti. Malé kompozície evokujúce prírodu, fľaškové záhrady sú v našom prostredí obzvlášť prospešné a na pracovisku sú ešte potrebnejšie.

Miben készíthetünk floráriumot?

Üvegedény sokféle lehet... Formája alapján tényleg sokféle van, de nekünk főleg az számít, hogy az edény nyitott vagy zárt. Természetesen a teljesen átlátszó, nem színezett üvegedényeket nézzük.


Nyitott üvegedények (nyitott floráriumok)

Nyitott edénybe szinte bármit ültethetünk. Öntözni kell, mivel el tud párologni a víz, de mégis különleges hatású lesz a minikertünk, hiszen látjuk a talaj szintjeit, illetve belátunk a kaspóba. Nyitott üvegkaspóba akár pozsgásokat is ültethetünk, persze még ritkábban kell őket locsolni. Színes homokkal tehetjük különlegesebbé a látványt.

Teljesen nyitott kaspóba pozsgásokat, tillandsiát, kaktuszokat érdemes ültetni. Talajtakarónak főleg kavicsokat, homokot válasszunk. Fontos a jó vízelvezetés kialakítása. Erről egy picit később lesz szó.

Zárt üvegedények (Zárt floráriumok)

A teljesen zárt üvegedénybe párát kedvelő növényeket érdemes ültetni. A zárt edény akár teljesen önfenntartó is lehet, mivel a növények gyökereikkel felszívják a vizet a talajból, ezt a leveleiken elpárologtatják, lecsapódik az üveg falán, újra a talajban lesz a víz. Így ezeket az üvegedényeket egyáltalán nem kell locsolni. A nyitott edényeknél viszont folyamatosan pótolni kell az elpárolgott vizet. Vigyázat, túlöntözni nem szabad! 

Zárt floráriumba a következő növényeket érdemes beültetni: páfrányok, párnafű, moha, nyíllevél, csipkeharaszt, tüzérvirág, hálóslevél, vitorlásvirág, peperomia, aráliák... A növényeket innen is be tudod szerezni.

Fontos, hogy a növény ne legyen túlságosan nagy az üvegben, tehát érdemes minél magasabb üvegedényt választani. Alacsony üvegedénybe, főleg mohát, Selaginella apoda-t (csipkeharaszt egy alacsony fajtája) ültessünk.

További olvasnivaló florárium készítésről itt található.